Maria Gay i Tibau
Llagostera 1813 - 1884
Any d’aprovació: Sense registre
Longitud: 30 metres
Situació: Centre, 17004
Maria Gay va ser una religiosa gironina que va fundar la congregació de les Germanes de Sant Josep de Girona. Va néixer a Llagostera el 1813, enmig de la guerra de la Independència. El poble va ser totalment destruït per les tropes napoleòniques i va quedar en la misèria. A més, el 1815 el pare de la família mor i la mare s’ha d’ocupar de Maria i el seu germà que naixerà poc després, Pedro. Des de petita, va rebre una bona educació religiosa tan a casa com fora d’ella.
El 1850 la seva mare va ser traslladada a Girona per ser ingressada a l’Hospital Santa Caterina, on va morir. Maria va quedar-se a viure a la ciutat i l’any següent va entrar com a laica al Tercer Ordre de Sant Domènec. A la família amb la qual vivia, ajudava en les tasques domèstiques i a cuidar els fills, alhora que rebia els malalts pacients del pare, el metge Emeri Ros. Posteriorment va unir-se a la Confraria de la Puríssima Santa, on va atendre malalts de forma desinteressada durant vint anys. Més tard, va voler anar més enllà i va fundar un institut religiós dedicat al servei i atenció dels malalts, juntament amb altres set companyes. Es va acabar convertint en una congregació religiosa anomenada l’Institut de les Religioses de Sant Josep de Girona, conegudes com a Vetlladores, que va ser oficialment fundat a Girona el 1870 per Maria Gay i Tibau. L’objectiu de la congregació principalment era donar assistència a la gent més necessitada de la tercera edat i servir el malalt tant corporal o físicament com espiritualment. I degut a l’èxit d’aquesta congregació, va anar creixent i expandint-se fins a trobar-se actualment en tres continents (Europa, Amèrica i Àfrica). Concretament a Girona, avui en dia s’hi troben dues residències: la Residència de Santa Maria del Tura (a Olot) i el Centre Geriàtric de Maria Gay
El Bisbe de Girona, Jaume Camprodon, la va proclamar serventa de Déu en nom de l’església catòlica . A més, el 2013 el papa Francesc va atorgar-li el títol de venerable, lloant les seves virtuts heroiques.